Sauna, opuštanje duha i tijela

 

 

 

Sauna ima jedinstvenu sposobnost izvući, iz nas ljudi, ono najbolje. Posjetite saunu u hotelu, ili kupalištu i gotovo sigurno ćete tamo zateći opuštene ljude, prijateljski raspoložene i spremne za čavrljanje. Možda zato što smo, ispod statusnih simbola, svi mi vrlo slični, pa tako tamo sjedimo s potpunim neznancima i veselo razmjenjujemo mišljenja o svemu što nam je srcu priraslo.

Postavljanje saune u svom domu danas više nije nedostupno. Finske saune Sawo dostupne su u širokom izboru veličina i oblika, od malih kabina koje je moguće uklopiti u postojeću kupaonicu, do velikih, raskošno opremljenih soba, s mnogo prostora u kojima se može opuštati cijela obitelj, ili upriličiti druženje-u-sauni s prijateljima i rođacima.

Bez obzira koji model izaberete, možete se pouzdati da će ulaganje donijeti dugotrajni užitak – mnogo puta je tokom dana, tokom tjedna, tokom svih godišnjih doba, sauna jednostavno jedini način da se opustite, osvježite i obnovite duh i tijelo. Naravno da nam nije namjera odvući Vas od drugih aktivnosti. Naprotiv! Što aktivniji život vodite, to ćete imati više prilike uvidjeti pogodnosti okrepljujuće saune.

I najveća od svih prednosti, posebno onih dana kad ništa ne ide kako treba, izražena je u staroj izreci o sauni:”Bez obzira koliko je star, čovjek se u sauni osjeća dobro za cijeli život!”

 

Tradicionalna sauna, vlažna i suha

Svaka sauna počinje tuširanjem, nakon kojeg, čisti, izribani i naoružani ručnikom na kojeg ćete sjesti, ulazite u saunu. S vremena na vrijeme izlijete malo vode po usijanom kamenju kako bi se povećala količina vlage, zrak postao treperav od vrućine, a toplina prodrla duboko pod kožu.

Kad disanje postane otežano, vrijeme je za još jedno tuširanje. Sada se možete zaista temeljito oprati, jer su vam pore otvorene. Vratite se u saunu kako biste se opustili i tek povremeno izmilite na osvježenje okrepljujućim tuširanjem. Probajte u vodu umiješati esencije mente, eukaliptusa, cimeta, ili neki drugi miomiris i dat ćete novu, vedriju dimenziju opuštanju u sauni. Svoj boravak u sauni završite tako da još jednom obilno polijete vruće kamenje, prije nego napustite saunu i odete pod tuš.
Nakon saune, odvojite malo vremena za opuštanje u ugodnom okruženju, osvježite se hladnim pićem ili jednostavno uživajte u dobrom osjećaju koji godi duši i tijelu.
Vlažne saune su najugodnije pri temperaturi od 75-90°C i relativnoj vlazi od 20-35%. Ako više volite suhu saunu, bez polijevanja

saznajte više>>>
Trendovi : Saune Vojta-plan

 

Standardni modeli kabina

 

Električne peći za saune 

 

Peći na drvo za saune

 

Kombi peći i generatori pareUpravljački paneli za saunePribor koji daje osobnost Vašoj sauni

 

Dodatna oprema

 

Kako koristiti saunu - strip

Vojta-plan d.o.o., nositelj autorskih prava