Obrada pitke vode


KAKVA JE VODA KOJU KORISTIMO?


Mehaničke nečistoće

Redovito su sadržane u vodi koju dobivamo iz vodovoda ili hidrofora. To su mehaničke nečistoće kao sitne čestica koje se odvajaju od cjevovoda i brtvi u instalaciji, hrđa, sitne vlaknaste nečistoće i pijesak.Kamenac

U prevelikom sadržaju pitke vode čini vodu “tvrdom”.
Prema “stupnjevima njemačke tvrdoće”, °dH,
voda se klasificira po tvrdoći prema slijedećoj tablici:
meka 0 do 7°dH
srednja 8 do 14°dH
tvrda 14 do 21°dH
vrlo tvrda preko 21°dH

 

U našim krajevima je voda vrlo često između 18 i 22°dH.
Tvrda voda izaziva probleme zbog taloženja u instalaciji i uređajima, naročito na grijačima raznih uređaja, kotlovima za vodu, perilicama rublja, posuđa, aparatima za pripremanje kave, čaja i drugih vrućih napitaka, na ledomatima i sl. Kamenac izaziva začepljenje tuševa, sapnica i taloženje na sanitarijama što je estetski problem, ali tehnički gledano manji problem od taloženja na grijačima. Kako kamenac slabo vodi toplinu, grijači obloženi kamencem znatno slabije griju vodu, a troše mnogo više energije za vlastito zagrijavanje na višu temperaturu, pa zbog više temperature imaju puno kraći vijek trajanja.Teški metali i pesticidi

U pitkoj vodi pojavljuju se u zadnje vrijeme, a dolaze od industrijskog zagađenja. Pitka voda sadrži ih u vrlo malim količinama koje su dozvoljene važećim propisima. No kako je naše znanje o svim štetnim utjecajima tih tvari još nepotpuno, mnogi smatraju da je i ta, mala, količina štetnih tvari potencijalno opasna.

 

ŠTO UČINITI?


Mehaničke nečistoće

Mehaničke nečistoće iz vode uspješno se otklanjaju mrežastim metalnim filtrima koji se povremeno ispiru protivnim smjerom strujanja vode. Takvi filtri su često sastavni dio filtersko-redukcione grupe koja također sadrži podesivi regulator tlaka vode radi sprečavanja povremenih prekoračenja tlaka i time oštećenja priključenih uređaja.

Kamenac

Ionski omekšivači

Za odstranjivanja kamenca se najčešće primjenjuju ionski izmjenjivači sa zrnatom smolom koja se obnavlja otopinom soli. Mnogi suvremeni uređaji su već opremljeni takvim omekšivačima. Za nezaštićene uređaje, za instalacije, za sanitarije, tuševe, mlaznice, masažne kupke, bazene i dr primjenjuju se ovakvi omekšivači na dolaznom cjevovodu vode odmah iza filtersko-redukcione grupe.
Treba napomenuti da se ovi omekšivači moraju podesiti tako da nipošto ne omekšavaju vodu ispod 7°dH, jer je pretjerano omekšana voda agresivna, izaziva koroziju, nagriza i uništava instalacije i priključene uređaje. Tako omekšana voda je osim toga neukusna i bljutava.
Budući da prisustvo preostalog kamenca izaziva iste već spomenute probleme iako u smanjenom opsegu potrebno je ili čišćenje nataloženog kamenca ili sprečavanje njegovog taloženja makar je u manjim količinama.

Water-King

Čišćenje kamenca na profesionalnim uređajima kao što su aparati za kavu i čaj, hotelske perilice za rublje i suđe, kotlovi za toplu vodu i na svi drugi ugroženi uređaji kod nas se najčešće obavlja više ili manje redovnim servisima prilikom kojih se koriste kiseline za otapanje kamenca. Međutim te kiseline ne djeluju samo na kamenac nego istovremeno nagrizaju stijenke uređaja i tako ih oštećuju i skraćuju vijek trajanja. Stoga je ispravno umjesto izdataka za ovakvo “održavanje” primijeniti Water-King elektromagnetski omekšivačkoji će učiniti neškodljivim preostali kamenac u vodi ili čak i bez primjene ionskog omekšivača zaštititi svu instalaciju i uređaje. Elektromagnetski omekšivač ne samo da sprečava taloženje kamenca, nego otapa i postojeće naslage. Primjenjuje se na glavnom dovodu vode ili kao pojedinačna zaštita uređaja gdje se grije voda neposredno ispred uređaja na ulazu hladne vode.

 


Teški metali i pesticidi

Za dodatno čišćenje pitke vode od prisustva teških metala, pesticida i zaostalog klora, kao i opasnih bakterija primjenjuju se dodatne slavine za pitku vodu s posebnim filterskim uređajem

Drink-king

 

saznajte više>>>
Vodič pri izboru uređaja za tretiranje vode

 

SENTRY - zadržava sve korisne minerale

 

Bez kamenca i na
moru…

 

Kuhinje i kupaonice - komfor i problemi

Vojta-plan d.o.o., nositelj autorskih prava